Ustanova kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a Beograd / Cultural Center of the municipality of Stari grad “UK Parobrod”, Belgrade
Radno vreme / Working hours: Radnim danima i Subotom / Weekdays and Saturday : 09-22h, Nedeljom / Sunday: zatvoreno / close. Info: +381 11 4142163

 

 

Projekcija filma “Gradonačelnik”

Dokumentarni film “Gradonačelnik.” nije samo priča o legendarnom Branku Pešiću, velikom graditelju i vizionaru, koji je stvorio najveće simbole Beograda, tada glavnog grada Jugoslavije, nego i o voljenom građaninu prestonice, u narodu popularnijem čak i od Tita.

Za vreme njegovog devetogodišnjeg mandata (1965-1974) kao gradonačelnika, podignuti su “Gazela”, “Beogradjanka”, hale “Pionir i “Pinki”, hotel “Jugoslavija, završen je Muzej Savremene umetnosti, prokopan je Terazijski tunel, napravljena čuvena Mostarska petlja. Otvoreni su bazeni “Olimp” i “25. maj”, a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište.
Beograd je sa svojih 680.000 porastao na 920.000 stanovnika. Izgradjeno je čak 86.000 stanova. Dok je Branko Pešić bio na čelu grada, počeli su BITEF, FEST, Studio B, a ostvarena je i njegova ideja o Aleji zaslužnih građana. 


U dokumentarnom filmu “Gradonačelnik.” govore Brankovi bliski saradnici, prijatelji i, kako je on govorio, pajtosi, s kojima je provodio dane u kabinetu Skupštine grada i boemske noći po skadarlijskim i drugim kafanama, gde su svirale njegove omiljene “ciganske bande”. 
Tu su njegov odani šef kabineta Nebojša Bogunović, sekretarica Olga Stojiljković – čuvar mnogih tajni, koje su čekale da budu otkrivene, ratni drugovi i posleratni saborci, graditelj njegovih vizionarskih poduhvata Jovan Katanić, , “sparing” partneri za čuvene boks-mečeve, “zvezdaši”, ekipa iz Surduka – gde je najviše voleo da letuje u vojničkom šatoru, novinari, pisci, karikaturisti, obožavaoci i protivnici.
Svakako, najdirljivije su uspomene njegove kćeri i sina, Sofije i Lazara Pešića.