14.11.2023.
19.00

Разговор о овогодишњем  добитнику Нобелове награде за књижевност Јуну Фосеу

Разговор о овогодишњем  добитнику Нобелове награде за књижевност Јуну Фосеу одржаће се у уторак, 14. новембра од 19 часова у УК Пароброд. O светлости таме и гласу тишине, парадоксима мистике, који исказују неизрециво у стваралаштву класика норвешке књижевности, говориће: Тамара Крстић, критичарка у име Блум издаваштва, Радош Косовић, преводилац, Дејан Матић, уредник ИК Трећи Трг и Сребрно дрво, Иван Миленковић, критичар и филозоф, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевно-трибинског програма у УК Пароброд.

Током исте вечери, паробродској публици обратиће се гост изненађења,који је заслужан за прво издање кратког Фосеовог романа у Србији, 2009. године.

Јун Фосе пише поезију у свим жанровима, а теоретичари и историчари књижевности сматрају да највише каже оним што изостави. Његови ликови су уметници (највише сликари) или обичан свет. Фосеов примарни архетипски елемент,како истиче Сеслије Н. Сејнес, ауторка његове биографије,је вода, било да је реч о мору, океану или киши-одлици западне Норвешке.

Јун Фосе (Jon Olav Fosse) рођен је у 1959. у Хаугесунду. Осим разнородног обимног стваралаштва, важан је и као преводилац Бихнера, Бернхарда, Џојса, Кафке и осталих великана писане речи, на норвешки језик. Драмска дела донела су му светску славу. Осим Европе ( посебно у Француској, Немачкој и Пољској) драме су му извођене у САД, Бразилу, Аустралији, Кини, Јапану, на Куби.

Редитељи из Србије који су до сада препознали најважнијег норвешког драматурга после Хенрика Ибзена су: Стеван Бодрожа, Филип Гринвалд (представе извођене једном у Норвешкој амбасади и два пута камерно) и млада редитељка Катарина Вјештица.

Фосе је четврти норвешки писац, који је добио Нобелово признање за књижевност, са традицијом од 1901.године.

chevron-downmenu-circlecross-circle