Објављен конкурс за награду "Александар Дероко" за 2021. годину

Установа културе „Пароброд“ објављује конкурс за бијеналну награду „Александар Дероко“. Награда је установљена 2021. године и додељује се први пут са циљем да подстакне уметничко стваралаштво на Општини Стари град.
Услови конкурса: Избор добитника односиће се на дело објављено или реализовано у протекле две године, од априла 2019. до априла 2021.

За награду могу конкурисати:

  • појединац или група аутора пројекта из области архитектуре и урбанизма на Општини Стари град. Пројекат може бити само идејни, као и већ реализован, а у избор улазе обнове фасада, пројекти кућа, зграда, паркова, споменика, као и архитектонске целине на Општини.
  • аутори тематских и изложби илустрација, цртежа, слика или графика чији су радови били представљени у релевантној културној институцији (галерији, музеју, културном центру…) на Општини Стари град
  • аутори монографија и научних радова који се односе на историју, уметност и културно наслеђе на Општини или су посвећене истакнутој личности која је живела на Општини Стари град

За награду се могу пријавити држављани Републике Србије, као и страни аутори.

Чланови жирија који ће изабрати добитника награде су:

  • Проф. Бранислав Митровић, академик и професор на Архитектонском факултету
  • Проф. Растко Ћирић, илустратор и професор на Факултету примењених уметности
  • Др Марина Павловић, историчар архитектуре и заменица директора Завода за заштиту споменика културе града Београда

Новчани износ награде је 120.000 динара.

Предлози се достављају електронском поштом на marija.pavlovic@ukparobrod.rs и/или писаним путем на УК „Пароброд“ са назнаком Конкурс за награду „Александар Дероко“, најкасније до 15. августа 2021. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle