ПРОГРАМ

Promocija knjige "Jazz Beat"

Promocija knjige Jazz beat  o uticaju jazza na dela beat generacije i obratno, ( Ex Libris, Rijeka,2017)  koju je izabrao, preveo i priredio  Vojo Šindolić, pesnik i prevodilac  iz Dubrovnika, održaće se, nakon Rijeke, Zagreba i Dubrovnika,  u ponedeljak, 1. oktobra od 19 časova, u Beogradu, u glavnom holu Parobroda, Kapetan Mišina 6a, uz otvaranje muzičke sezone u Das Bootu.

Najvažnije bebop jazzere i beatnike, osim Šindolića,  predstaviće  Milan Vlajčić i Saša Ćirić, beogradski kritičari, Saša Drach i Davor Hrvoj, zagrebački poznavaoci jazza i Karlo Ilić, u ime izdavača iz Rijeke.

Iste večeri,  od 21 h, Šindolić i Drach puštaće u Das Bootu hitove po sopstvenom izboru, uz  nastup uživo Aleksandra Jovanovića Šljuke, klavir i Ivana Stamenkovića, saksofon.

’ Jazz beat’  je zbirka pesama, ali i proznih dela poznatih književnika beat generacije, koji su stvarali pod uticajem jazz-a, posebno bebopa, koji je tokom 40-tih godina prošlog veka preuzeo vodeću ulogu u razvoju te muzike.

’Uticaj Beat generacije i dalje je intenzivan. Ozbiljnije će moći da se sagleda tek kroz nekoliko decenija’, navedeno je u predgovoru  knjige Jazz beat.

Vojo Šindolić, rođen 1955. god, u Dubrovniku, studirao komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i Naropa Univerzitetu, Kolorado. Uređivao je u od 1976. do 1979.  jedini jugoslovenski časopis rok muzike ’Džuboks’. Bio je gostujući predavač američke književnosti na univerzitetima u San Francisku i Berkliju. Počasni je član Američke akademije umetnosti i književnosti i član američkog PEN centra, ogranak West Coast. Cenjeni je autor poezije. Bavio se likovnom umetnošću, u Tvornici kod Andyija Warhola.

Šindolića zbog njegovog prijateljstva i dopisivanja sa Allenom Ginsbergom, Charlesom Bukowskim i rok zvezdama kao što su Patti Smith, Bob Dylen, Jerry Garcija, nazivaju ’poslednjim jugoslovenskim bitnikom’.

chevron-downmenu-circlecross-circle