Ustanova kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a Beograd / Cultural Center of the municipality of Stari grad “Parobrod”, Belgrade
Radno vreme / Working hours: Radnim danima i subotom / Weekdays and Saturday: 09-22h, nedeljom / Sunday: zatvoreno / close. Info: +381 11 4142163

Изложба “Војвода Петар Бојовић-Живот и победе”

Изложба обухвата једну од најбољих музејских колекција у вези са животом и делом војводе Петра Бојовића. Аутор изложбе је историчар Радивоје Бојовић.

Војвода Петар Бојовић рођен је у Мишевићима код Нове Вароши 1858. године. Учествовао је у оба Српско-турска рата, у Српско-бугарском рату, оба балканска и Првом светском рату. Као командант Прве армије умарширао је у ослобођени Београд 01. новембра 1918. године. Војвода Бојовић 46 године носио је униформу, био на високим положајима у српској војсци и једини je ђенерал рањен на првој линији фронта. Преводио је дела о војној доктрини и устројству војске. Умро је потпуно заборављен 19. јануара 1945. године, недуго након ослобођења Београда у Другом светском рату.

О војводи Петру Бојовићу  из иделошко-политичких разлога дуго се ћутало. Није се знало чак ни где је сахрањен. На његовом просечном споменику били су уклесани само име, презиме и војни чин, који су се из даљине тешко могли уочити, па је 1989. године „Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године“ поставило спомен бисту. Последњих година је почела одређена рехабилитација његовог дела и личности, заслуга и части. Тако је у Новој Вароши, на Видовдан 28. јуна 1997. године, откривен споменик у знак захвалности. за ратове у којима је учествовао. У Београду се биста Војводе Петра Бојовић налази на Врачару, код Каленић пијаце, а кућа у којој је живео у Трнској бр. 25 је споменик културе.

Изложба траје до 13.новембра