УК Пароброд

УК ''Пароброд'' је установа културе Градске општине ’’Стари град’’ основана у марту 2010. године, на адреси у Капетан Мишиној 6а, у Београду. Проистекла је из четрдесетогодишње традиције Школигрице и истраживачко анимационо-уметничке праксе Шкозоришта Љубице Бељански-Ристић, која је 1977. године направила прве радионичарске пројекте. Пароброд свакодневно, уз иновативне и креативне визуелне програме, позориште, књижевност, музику, трибински програм, поп културу и образовне радионице посетиоцима пружа дозу уметности, са циљем очувања културног наслеђа најстарије општине престонице Србије.

Некада у народу позната као ''Мађарска кућа'' и ''Дунавац'', у својој вишедеценијској историји, садашња УК ''Пароброд'', имала је различите намене: од Црвеног крста Немачке, седишта команде Совјетске Црноморске флоте, посланства Швајцарске (за време и непосредно после рата) до Дома здравља и Дечјег диспанзера, Здравственог центра Народног одбора Првог рејона (1948) и Народног универзитета ''Стари град'' (1962–1983) на три адресе: Капетан Мишина 6а – седиште и Скендербегова 43 и Шафарикова. Центар за културу ''Стари град'' са централом у Капетан Мишиној 6а улици, обухвата период 1983–2010.
Програми локалног, националног, регионалног и међународног карактера, дуже од деценије постојања, повезују овај културни центар Београда, са многим овдашњим градовима ,суседством и светом. Паробродска извођења ''Бисера из управничких фиока'', ''У самоћи памучних поља'', ''Пансиона Бекет'', ’’Пароброд unpLugged’’, ЛП Дуо, музичара Shira u’tfila, ДЈ-инг музичара, јаzz Das Boot underground сцена, изложбене поставке о архитекти Бранку Пешићу, битни су колико и књижевно-трибинска гостовања добитника и добитница НИН-ове књижевне награде за роман године, у оквиру разговора на палуби, и многобројних магова писаног израза свих жандрова, из Београда, Србије, Западног Балкана и Европе.

Само део досадашње паробродске богате продукције, као што су манифестације: традиционална, Јевремова – улица сусрета и књижевно-трибинска Дани Мирка Ковача, Позоришни фестивал Пароброд, платформе нових технологија за извођачке уметности CultureHub-а La MaMa из Њујорка у сарадњи са Институтом за уметност из Сеула, јубиларна изложба визуелних радова 75 уметника и уметница ДОК 10, поводом десетогодишњице од оснивања, паробродски мини-сајам књига, оставили су јединствен културни печат, не само код Старограђана и Београђана, већ и пријатеља ове институције, културних посленика и зналаца, који су гостовали под сводовима ''брода у бетону'' културе и уметности.

Смер пловидбе УК ''Пароброд'' свих протеклих година, оличено симболиком њене архитектуре, усмерава гориво дефицитарно на тржишту свих вредности – Љубав према креацији.
УК Пароброд чине мултимедијалне целине: приземни (главни хол, анекс, биоскоп Драган Гага Николић-37 седишта, уз канцеларије запослених и менаџмента) и првог спрата: клавир хол, уз кабинете, балетску салу и Пароброд театар, које су галеријско, концертно и књижевно – трибинско јединство.

Галеријски простор Кућа Ђуре Јакшића, на адреси Скадарска 34, организациона је јединица УК ''Пароброд'' од 2012. године.

Међу најстарије станаре Првог дунавског паробродарског друштва, подигнутог у периоду 1924–1926. године на углу Капетан Мишине 6а и Господар Јевремове 33, памте се: потомци Јелисавете Марковић, књижевнице и преводитељке, професори Универзитета Божидар и Лепушка и унук Милош, адвокат, Вука Ђунђеровић, глумица, Павле Јевремовић, дугогодишњи дипломата и новинар у Уједињеним нацијама, Марија Крањц, модна креаторка, Никола Веселиновић, редитељ, Владимир Лалошевић, ортопед. Дипломата са својом вредном збирком српске ликовне уметности, између два рата, Павле Бељански (1892–1965) живео је у једном од станова. На основу те збирке, из стана у здању DDSG, пресељена је у ''Спомен збирку Павла Бељанског'' у Новом Саду.
chevron-downmenu-circlecross-circle