Ustanova kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a Beograd / Cultural Center of the municipality of Stari grad “UK Parobrod”, Belgrade
Radno vreme / Working hours: Radnim danima i Subotom / Weekdays and Saturday : 09-22h, Nedeljom / Sunday: zatvoreno / close. Info: +381 11 4142163

 

 

Ciklus tribina: Roman na filmu

Ciklus tribina: Roman na filmu započinjemo razgovorom sa piscem i prevodiocem Goranom Skrobonjom.

U pitanju je pisac romana Nakot, SvaTeslina deca, Čovek koji je ubio Teslu… Prevodio je dela pisaca kao sto su: Stiven King, Ijan Mekdonald, Den Simons. Njegove priče uvrstene su u zbirke fantastike i horora. On je i autor zbirki priča Od šapata do vriska, Silom u čelo, Tihi gradovi, Klopka i druge priče.

U razgovoru sa moderatorkom mr Vesnom Vukajlović biće reči o čuvenim svetskim autorima iz oblasti fantastike i horora čija su dela ekranizovana.

Poznavanje spisateljskog postupka i analitičnost u prevođenju g.Skrobonje, poslužiće i kao dobar putokaz da se upoređivanjem sa filmskim delima odrede sredstva i tehnike koje su snažnije ili se pak gube u nastajanju novog dela kao što je film. Njegov spisateljski postupak je takođe filmičan i ima potencijala za ekranizaciju, o čemu će takođe biti reč.

Govoriće se o tome kako nastaje svet dela u književnoj formi, i  sa druge strane kojim sredstvima film raspolaže za građenje takvog ili sličnog sveta dela.