02.12.2022.
19.00

ПРОГРАМ

Аустријски кратки филм

Преглед аустријског кратког филма одржаће се у УК Пароброд у петак, 02. децембра, са почетком у 19 часова.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Преглед аустријског кратког филма (нем. Österreichische Kurzfilmschau) пројекат је Аустријске филмске академије и Министарства спољних послова Аустрије. Сваке године се, посредством аустријских културних форума, широм света приказују филмови који су ушли у ужи избор за Аустријску филмску награду, а међу њима се може наћи много кратких играних, документарних, експерименталних и анимираних филмова, као и музичких спотова.

Актуелна селекција доноси нам наредне наслове:

ЖИВОТ НА РОГУ

Краткометражни филм: AT, DE, SO, 2020, 25 мин

Режија/сценарио: Mo Harawe

Деценијама се отровни отпад илегално одлаже на обалу Сомалије. Цунами 2004. године оштетио је затроване контејнере, што је довело до ширења болести.

ВЕШ-МАШИНА

Краткометражни филм: AT, 2020, 25 МИН

Режија/сценарио: Dominik Hartl 

У вези истрошеној рутином, продаја покварене машине за прање веша преко интернета постаје важно питање расизма и морала. 

ПРЕКО НОЋИ – OEHL

Музички спот: AT, 2019, 4 мин 38 сек

Режија/сценарио/монтажа: Rupert Höller

Већина људи сада добро зна какав је осећај провести цео дан сам код куће, слично главној јунакињи у вештом црно-белом видеу Руперта Холера, сниманом као спот за групу "Oehl".

ИСТА ВРСТА РИБЕ

Краткометражни филм: AT, 2020, 17 мин

Режија/сценарио: Raphaela Schmid

Говорити о смрти блиског члана породице није лако. Поготово не када је сестра преузела бригу о болесној мајци, а брат побегао у иностранство из страха од одговорности.

NOĆNI ČUVAR

Краткометражни филм: AT, 2019, 30 мин

Режија/сценарио: Albin Wildner

Након што фабрика у којој је радио као техничар пресели производњу у иностранство, аустријски завод за запошљавање приморава Рафаела да прихвати посао ноћног чувара, пошто је у његовим годинама постао сувишан за привреду.

chevron-downmenu-circlecross-circle