01.11.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Бити и живети у 21. веку

Наша седма трибина биће посвећена теми Тело у 21. веку.

Тело и телесно здравље тема је у сваком веку. Чини се ипак, да се у последње време том темом мало више бавимо. Преведене су и објављене књиге које се баве телом, телесним реакцијама на трауму, коришћењем телесних ресурса у регулацији и лечењу. Мајндфулнес, медитација, јога, „ослушкивање“ тела, „повезивање са телом“ постале су честе „кључне речи“. Расте и број спортских и спа центара, клипова који говоре како да бринемо о телу, шта да једемо и сл. С друге стране истраживања говоре да је физичка неактивност, највећи здравствени проблем у 21. веку. Уз тај, помиње се и проблем гојазности, раста у коришћењу психијатријских лекова и психоактивних супстанци. Расте и број естетских захвата, док је истовремено узраст оних који им се подвргавају све нижи. Бележимо раст у броју оболелих од канцера, аутоимуних и психосоматских болести.

Како разумети све ово? Како бринути о телу и користити га као ресурс? Како да спречимо да нам властити тело постане непријатељ или странац? Постоји ли добар или лош начин да се бавимо телом и има ли истину у томе да данас „претерујемо са том причом о телу“? Ако претерујемо, како да знамо да претерујемо, а ако се не бавимо довољно телом, како то да радимо? Како да се повежемо са телом и да га чујемо док још увек шапуће, а пре него што завришти?

Разговор о овим и свим вашим питањима водиће др Тијана Мировић, психолошкиња и психотерапеуткиња, а Тијанина гошћа ће бити Елена Кузмановић, психолошкиња и телесна психотерапеуткиња.

Видимо се у среду, 01.11.2023. у 20 часова.

chevron-downmenu-circlecross-circle