07.12.2023.
18.30

ПРОГРАМ

Бити и живети у 21. веку

Наша осма трибина биће посвећена теми Ментално здравље, брига о себи и психотерапија у 21. веку.

Често чујемо „данас сви иду на терапију / имају свог психотерапеута“. Иако је ово јасно претеривање, чињеница је да је психотерапеуте који имају слободан термин јако тешко наћи.

Чињеница је и да расте број књига, подкаста, трибина, корисника група подршке, инстаграм и других постова на тему менталног здравља и бриге о себи. Оно што се поставља као питање је како то разумети. Да ли се стигма у вези са менталним здрављем и тражењем помоћи толико смањила да сада људи слободније траже помоћ или је ментално здравље толико у кризи да нам је помоћ постала неопходна. У прилог овој последњој тези говоре налази да се број оних који пију психофармаке или носе неку од све бројнијих дијагноза менталних поремећаја драматично повећао.

Истраживања показују да скоро 800 милиона људи широм планете има проблеме са душевним здрављем и да ће једна од четири особе током живота имати неки ментални поремећај.

Друга истраживања показују да се већ на почетку 21. века у периоду између 2005-2008, (у односу на период између 1988–1994) у САД-у употреба антидепресива код тинејџера и одраслих (12+ година) повећала за скоро 400%. Србија је, према једном дугорочном истраживању, у врху земаља у Европи по употреби лекова за смирење. 

Како разумети ове бројке и све оно што нам се на пољу менталног здравља и бриге о њему дешава? Како препознати да имамо проблем и где и како потражити помоћ? Како да бринемо о себи, а  да то стварно буде брига о себи и сопственом менталном здрављу? Има ли лаких и брзих решења?

Разговор о овим и свим вашим питањима водиће др Тијана Мировић, психолошкиња и психотерапеуткиња, а Тијанина гошћа ће бити Катарина Субашић, новинарка и активисткиња у области менталног здравља.

Видимо се у четвртак, 07.12.2023. у 18.30 часова.

chevron-downmenu-circlecross-circle