05.07.2023.
18.00

Вече соло песама Сергеја Рахмањинова

Концерт “Соло песме Сергеја Рахмањинова” посвећен је стваралаштву једног од најпознатијих руских композитора и осмишљен је у знак обележавања 150 година од његовог рођења. Публика ће имати прилику да чује одабране бисере његовог вокалног стваралаштва.

Наташа Јововић, сопран, своје музичко образовање је започела у Никшићу. Средњу музичку школу завршила је у Подгорици у класи проф. Зоране Латковић. 2014. године уписала је Основне студије на Факултету музичке умјетности у Београду, одсјек – соло пјевање, у класи проф. Анете Илић, а завршила их је 2018. године у класи проф. Људмиле Грос Поповић, код које се усавршавала на Мастер и Специјалистичким студијама.

У току школовања освојила је бројне награде на Међународним такмичењима, међу којима се издвајају: „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом (специјална, прва награда и награда за најљепши женски глас у свим категоријама); „Лазар Јовановић“ у Београду (прва награда); „Никола Цвејић“ у Руми (прва и друга награда); Специјалну награду Српског народног позоришта за учешће у неком од наслова репертоара опере, као и Награду за најбоље извођење композиције домаћег аутора, од стране СОКОЈ - а.

Похађала је мајсторске радионице: Елисабетх Аттл, Радмиле Бакочевић, Леонида Бомштајна, Алексеја Мочалова, Атилле Кисс-Б, и Топија Летипуа. 2018. је била чланица оперског студија Опере и Театра „Мадленианум”, где се публици представила улогом Шарлоте, у представи „Присутност”. У децембру 2018. године отпевала је главну улогу у опери „Дечак који се ничега није бојао“ Д. Големовића. 2019. године премијерно у Србији је извела монооперу композитора М. Таривердиева - „Ишчекивање", са којом је наступила у ревијалном дијелу програма на реномираном фестивалу Емира Кустурице - „Kustendorf Classic", у Дрвенграду. 2021. године се публици представила улогама Фиордилиђи (Моцарт „Тако чине све”) и Дона Елвире (Моцарт, „Дон Ђовани”). У октобру 2021. је завршила Специјалистичке академске студије улогом Татјане Ларине из опере „Евгеније Оњегин“, а деби у истоименој опери остварила је на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, у априлу 2023. године. Одржала је бројне солистичке концерте у Црној Гори и Србији.

Даница Дујаковић је рођена 1994. у Београду. Основну и средњу музичку школу завршила је у МШ “Коста Манојловић” у Земуну, у класи Владане Јанићијевић и Дине Хаџиомеровић (ОМШ) и Злате Малеш (СМШ) 2013. Основне и мастер академске студије на клавирском одсеку Београдског ФМУ завршила је 2017. Године у класи Маје Рајковић, а 2019. је уписала докторске академске студије на истом факултету.

Даница је одржала десет солистичких концерата у Београду у галерији Артгет, Италијанском културном центру, Коларчевој задужбини, САНУ, УК Пароброду, СКЦ-у и КЦ Чукарици и учествовала на преко двадесет целовечерњих концерата у Србији. Учествовала је и освојила награде на преко 40 такмичења у Србији и иностранству међу којима се издваја лауреат и специјална награда за извођење дела Ф.Менделсона у Горицији (Citta di Gorizia) 2009. и друга награда у Палманови (Palmanova Citta Unesco) 2019. Била је активни учесник мастеркласова Жака Рувијеа, Наталије Трул, Софије Гулијак, Игора Ласка, Арбо Валдме, Александра Шандорова и Александра Сердара, као и мастеркласова камерне музике у ансамблима клавирског трија и квинтета Михаила Удеа, Сергеја Сенкова и виолинисте Богдана Божовића.

Основно музичко образовање Даница је стекла и на одсеку соло певања у МШ “Коста Манојловић” у класи Ане Јовановић. Као вокални корепетитор похађала је мастер курс клавирског сарадника и вокалног Ђорђа Нешића. Запослена је као корепетитор у МШ “Божидар Трудић” у Смедеревској Паланци у класама виолине, флауте и соло певања.

chevron-downmenu-circlecross-circle