02.11.2022.
19.00

Габријел Мије и истраживања старе српске архитектуре

Изложба у Установи културе „Пароброд“, 2-16. новембар 2022. године

Аутор изложбе др Дубравка Прерадовић, научни истраживач, виши кустос, (Балканолошки институт САНУ)

Промоција зборника „Габријел Мије и истраживања старе српске архитектуре", у издању САНУ, биће одржана у среду, 2. новембра, у 19 сати, у Установи културе Парoброд. Том приликом биће отворена изложба истог назива, која је у првој половини септембра 2019. године била организована у Галерији науке и технике САНУ. У промоцији учествују: проф. др. Миодраг Марковић, редовни члан САНУ, и др Дубравка Прерадовић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, уредници публикације, др Драгана Павловић, доцент, Филозофски факултет у Београду, један од рецензената Зборника, и др Олга Шпехар, ванредни професор, Филозофски факултет у Београду, један од аутора публикације. Разговор ће модерирати др Марија Павловић, в.д. директора Установе културе „Пароброд“.

Године 1919. париска издавачка кућа de Boccard објавила је богато илустровану студију српске средњовековне архитектуре наслова L’аncien аrtserbe. Les églises произишлу из пера знаменитог француског византолога и великог пријатеља српског народа Габријелa Мијеa (1867-1953). Поштован и цењен у српској средини, Габријел Мије је био дописни план Српске краљевске академије (1920), почасни члан Марице српске (1927), доктор honoriscausa Београдског универзитета (1935), те дописни члан Српске академије наука (1948).

Изложба посвећена Габријелу Мијеу има за циљ да покаже, валоризује и контекстуализије значај који су имала и још увек имају истраживања српске средњовековне архитектуре Габријела Мијеа, као и њихов утицај на научнике из домаће средине. Захваљујући истраживањима изведеним у париским и београдским архивама реконстрисана су Мијеова научна путовања по Србији, Косови и Метохији, Македонији и Црној Гори и показани су њихови резултати. Пажња је посвећена и раду његове супруге, даровите сликарке Софије, која је је за потребе научног рада свог мужа изводила цртеже и аквареле архитектуре и живописа. Посебан сегмент изложбе односи се на Мијеове ђаке и сараднике, међу којима су били архитекте Коста Ј. Јовановић, Милан Злоковић, Ђорђе Табаковић те Ђурђе Бошковић и Александар Дероко као и историчари уметности Мирјана Ђоровић-Љубинковић и Радивоје Љубинковић.

На изложби ће, између осталог, бити приказан део богате Мијеове заоставштине, пре свега снимци српских споменика који се чувају у фототеци која носи његово име (Photothèque Gabriel Millet, Collection chrétienne et byzantine) на Практичној школи високих студија (Écolepratiquedeshautes études) и у Мијеовом легату на Француском колежу (Collège de France) у Паризу, као и они који се налазе у легату Ђурђа Бошковића у Археолошком институту.  

Установа културе Пароброд овај програм организује у сарадњи са др Дубравком Прерадовић, првом добитницом награде „Александар Дероко“, установљене 2021. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle