28.09.2023.
18.00-22.00

Десети међународни фестивал саксофона "Belgrade Saxperience"

Десети међународни фестивал саксофона Belgrade Saxperience, који ће се ове године одржати од 28. до 30. септембра, обухватиће концерте музичара врхунског нивоа, едукацију домаћих саксофониста на мајсторским курсевима гостујућих уметника, ангажовање домаћих композитора, чија ће се нова дела за саксофон премијерно извести на фестивалу, као и представљање бројних могућности саксофона у класичној, џез и популарној музици.

Посебан сегмент фестивала је концерт Mini Saxperience и посвећен је будућим професионалним саксофонистима и деци. Овим концертима ће се представити младе наде саксофона из Србије.

У оквиру фестивала реализоваће се шест концерата и то у Галерији САНУ, УК Пароброд, Великој сали Дома омладине и на Коларцу, а наступиће инострани и домаћи саксофонисти и ансамбли, као што су: Јан Гричар (Словенија), Helix2 (Белгија), Лукас Габриц (Аустрија), Банда саксофониста (Србија), Макс Кочетов квартет, (Србија),као и студенти саксофона Академије уметности у Новом Саду.

Друге вечери фестивала, у УК Пароброд, наступиће талентовани дуо саксофона из Белгије Helix2, који чине Неле Тибо и Барт ван Бенеден, и који ће представити звук саксофона у комбинацији са електроником. Поред пажљиво одабраног репертоара, премијерно ће извести и композицију нашег талентованог композитора Драшка Аџића која је специјално писана за ову прилика. Пре њих наступиће талентовани студенти саксофона Академије уметности у Новом Саду.

chevron-downmenu-circlecross-circle