10.05.2023.
17.00

ДИВЉАН ДАН У ПАРОБРОДУ #2

И ове године у среду, 10. маја, Пароброд обележава ДИВЉАН ДАН.

У 17 часова приказујемо филм "Небеска тема" Младена Матичевића, a
затим у 19ч биће организована трибина "Однеси ме... нови талас и '80 филмска музика Владе Дивљана".

17ч “Небеска тема” сценаристе и редитеља Младена Матичевића је дугометражни документарни филм са елементима играног филма о великану наше музике Влади Дивљану.

У њему учествују најзначајнији аутори са еx-Yу простора, који су специјално за ову прилику снимили (и у филму изводе) нове верзије Владиних песама. Овакав ауторски приступ и велики број атрактивних учесника чини овај филм јединственим пројектом какав још није виђен на нашим просторима.

19ч - Трибина "Однеси ме... нови талас и '80 филмска музика Владе Дивљана"

Модератор и аутор: Весна Вукајловић

Гости:
Бранко Росић, писац и новинар
Радивоје Раша Андрић, филмски редитељ
Игор Поповић, група Џакарта
Зоран Вуловић, група У Шкрипцу

Обележавањем рођендана Владе Дивљана са великом жељом и дивљењем покушавамо да што дуже његов рад и уметност остану присутни и оставе што дубљи траг у новим генерацијама.

Тешко је наћи нови угао, не поновити чињенице о Владином стваралаштву и заоставштини али као у "Стилским вежбама" Кеноа, потребно је наћи што више сведока и пријатеље који ће своје успомене испричати, и тако дати ново виђење Владиног музичког деловања и живота.

На трибини 10. маја угостићемо актере музичке сцене 80-тих: Бранка Росића који је био члан Урбане гериле, Зорана Вуловића члана групе У Шкрипцу, Игора Поповића члана групе Џакарта.

Нови талас на којем су заједно са Владом сви они пловили и оставили неизбрисив траг на YU рок сцени, непресушна је тема као и Београд тог времена који је и у књижевном , музичком и филмском смислу блистао као драгуљ у круни целе Европе.

И сада се цитирају успеси наших редитеља спотова, оригинални сценски изрази и утицаји наших уметника на читав музички израз Европе.

Влада Дивљан је свакако особа која је прерано отишла и чија дела изнова читамо и слушамо. Оно о чему се мало говорило, или недовољно је и значајни допринос Владе Дивљана филмској музици и српској кинематографији.

О томе ће нам говорити Раша Андрић који је сарађивао са Владом.

Услед трагичних догађаја који су нас задесили протекле недеље, концерт бенда (не)нормални који је требало да се одржи, у оквиру манифестације „Дивљан дан #2“, одлаже се до даљњег.

Очекујемо све љубитеље Идола и Владе да се те вечери придруже овом догађају.

Улаз је слободан!

УК Пароброд у сарадњи са Репродукцијом.

chevron-downmenu-circlecross-circle