06.09.2023.
19:00

Изложба "Деконструкција покрета" Институт за уметничку игру

Изложба радова студената мастер и докторских студија Института за уметничку игру насталих под менторством проф. Душице Пејић биће отворена у среду, 06. септембра у 19 часова у УК Пароброд.

Плес настаје у тренутку и не оставља траг. Користећи тело у покрету као алат којим се црта, реализовани су уметнички радови на тему деконструкције покрета и ритма. Тим поступком покрет је транспонован у визуелно дело. Енергија покрета је забележена интегрисањем визуелне уметности и уметничке игре.
Студенти мастер студија са смера Уметничка игра и докторских студија са смера Уметничка игра и перформанс Института за уметничку игру у Београду, транспоновали су покрет настао у простору балетске сале у визуелну раван. Применом медија фотографије и цртежа свели су линију тела и покрета на апстрактну форму.
Играчи уметници, инспирисани неком од играчких поза, а променом перцепције реализовали су визуелно апстрактна уметничка дела.
Пројекат Деконструкција покрета настао је по узору на приступ Василија Кандинског и његов рад Dance curves који је један од начина повезивања извођачких и визуелних уметности. Такође радови из серије Ритам су материјализација и чување покрета реализованог у плочастом материјалу форексу.
Током процеса рада спроведено је истраживање различитих начина повезивања уметничке игре и визуелног записа. Променом фокуса и приступа развијен је и обогаћен наш приступ стварности и животу кроз другачији начин мишљења, опажања и реализовања. Повезивање извођачких и визуелних уметности у оквиру савремених уметничких пракси је важан део другачијих приступа, наводи професорка Душица Пејић.

chevron-downmenu-circlecross-circle