17.06-28.06.2024.
19.00

Изложба "Дрво живота"

Изложба слика, цртежа и декорисаних предмета „Дрво живота“ биће отворена у понедељак, 17. јуна у 19 часова у клавир холу Установе културе „Пароброд“.

Изложба ће посетиоцима приближити петрикивско сликарство, украјинску декоративну народу уметност осликавања домова и предмета за домаћинство, која је део УНЕСКО културне баштине човечанства.

Уметничка дела која ће бити изложена – слике, цртежи, осликани тањири, дрвена јаја и кутије, радови су полазника радионице петрикивског сликарства коју од јуна 2022. године у Београду води Наталија Трохимец, кустоскиња изложбе.

Наталија је са децом дошла из Украјине и у Србији ужива привремену заштиту. По занимању је лекарка, клиничка психолошкиња са највише искуства у раду са децом. Поред дипломе Националног медицинског универзитета Богомолец у Кијеву, магистрирала је биологију на Биолошком факултету у Запорожју.

У слободно време слика и организује радионице петрикивског сликарства, преносећи своја знања деци и одраслима из Украјине, као и деци из Србије.

„Петрикивско сликарство настало је у домовима, у којим су сваког пролећа осликавани зидови споља, а увек када затреба и зидови унутар куће“, каже Наталија, и додаје:

„Дрво живота, по којем је изложба добила име, један је од најважнијих симбола у петрикивском сликарству, који је заступљен у великом броју радова које ће посетиоци моћи да виде. Оно уједно представља и идеју уређења света. У сваком дрвету живота, осим цвећа налазе се и животиње као што су јелен или петао, које симболизују снагу живота, или фантастичне птице, које представљају наше жеље.“

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 28. јуна 2024. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle