17.11-29.11.2023
19.00

Изложба “Зенитистичко позориште А.K. Treveler”

У Пароброду ће у петак 17. новембра, од 19 часова, бити отворена изложба “Зенитистичко позориште Академског клуба Тreveler”, аутора Милана Катића, у организацији Удружења Перило Забрежје.

На отварању ће говорити проф. др Ирина Суботић и рецензент каталога изложбе – проф. др Јерко Денегри. Као пратећи програми најављени су концерт “Човек umetnost – free jazz соло пиано” Владана Вељковића и документарни филм “Нова уметност двадесетих година: зенитизам, дадаизам, конструктивизам” (1983, РТС), режисера Драгомира Зупанца и уреднице Дуње Блажевић.

Изложба се организује поводом јубилеја стогодишњице представе “Они ће доћи”, коју је 8 младих чланова уметничке авангардне асоцијације “Академски клуб Treveler” извело у Реалној Гимназији у Загребу (сада Музеј Мимара) и њиховог потоњег пресељења и уметничког деловања у Београду.

Партнер изложбе је Народни музеј Србије, чији су надлежни дозволили излагање 13 репродукција слика аутора Јосипа Сајсела (члан Trevelerа у зениту познат као Јосиф Јо Клек), који је и најпроминентнији сликар београдске фазе зенитизма. Осим репродукција слика из Народног музеја Србије, на изложби ће бити изложене фотографије Зенитистичког позоришта из Колекције Перило, аутора Милоша Сомборског, Тревелера задуженог за фотографију, као и оне у власништву Јелене Дудуковић, носиоца ауторских права Јосипа Сајсела и Чедомила Плавшића (председника Trevelerа) и материјали из часописа Зенит.

Књига – каталог изложбе под називом Зенитистичко позориште Академског клуба Treveler, аутора Милана Катића, у издању Удружења Перило Забрежје биће представљена у понедељак 27.11. након приказивања филма од 17 часова и вођења кроз изложбу. Изложба Зенитистичко позориште А.К. Treveler је претходно постављана у Новом Саду у КЦ Свилара, као програм манифестације Европска престоница културе: Нови Сад 2022.

Пратећи програм изложбе, документарни филм “Нова уметност двадесетих година: зенитизам, дадаизам, конструктивизам”, биће емитован након отварања изложбе 17.11. од 20 часова у Клавир холу и у сали Драган Гага Николић 27.11 од 17 часова. Филм је рестауриран у Архиву РТС-а за приказивање на изложби, на чему су се организатори захвалили националној медијској кући.

 У филму говоре југословенски  протагонисти авангарде: Михаило Петров, Јосип Сајсел, Август Чернигој, Едуард Степанчић, Ото Бихаљи и историчари уметности Ирина Суботић, Јерко Денегри, Миодраг Протић, Зоран Маркуш, Александар Флакер и други.

Џез пијаниста Владан Вељковић је специјално за концерт у Клавир холу компоновао дело ”Човек уметност”, инспирисано Trevelerima и њиховим Алманахом.

chevron-downmenu-circlecross-circle