05.04-15.04.2024.
19.00

Изложба илустрација "Тарот" Лини Колмард

Изложба илустрација "Тарот", ауторке Лини Колмард, биће свечано отворена у петак, 05. априла, од 19ч, у Пароброду.

Естетика Лини Колмард је чврсто укорењена шаманизму и анимизму – она представља животиње, замишљене и нацртане са јасном духовном потенцијом. Њихово значење превазилази оно, предложено тарот картом која се илуструје, и може се читати потпуно одвојено од ње.

Приказане животиње, могу се схватити као фигуре које имају јасну улогу и сврху, пре свега, у приватном универзуму аутора, где њихова тарот улога долази после, а не пре њега.

Све време, осећај недовршености прожима њен универзум, у свим његовим фазама. Увек нешто недостаје. Гледалац схвата да је рад Лини Колмард управо покушај да се изгради оно чега нема – да се створи свет од нуле. Ово је присутно у естетици, техници која се користи (цртање, илустрација) као и у фазама развоја њених тема. Она не ствара у већ постојећем свету, чије референце она ипак користи као маркере и показиваче (као и многи постмодерни и савремени уметници) – она ствара свој свет, од самог почетка, од себе и свог личног искуства.

Метода Лини Колмард је духовна и укорењена у шаманистичкој пракси истраживања и стварања самог себе. Шамани су, мора се подвући, пре свега водичи који су вођени вишим духовима, а затим, они сами делују као водичи. Фантастични призори Лини Колмард су царства кроз која уметницу води њена машта, а затим, кроз те исте области она нас води својим цртежима.

Борис Петровић

chevron-downmenu-circlecross-circle