18.03-03.04.2024.
19.00

Изложба плаката "ДРЕК" аутора Филипа Николића

Изложба "ДРЕК" представља радове створене као мастер пројекат на Факултету примењених уметности под менторством професора Славимира Стојановића Футра, а истовремено пружа јединствену перспективу на доживљај уметника током турбулентне пандемијске године 2020.

Назив изложбе "ДРЕК" има за циљ да провоцира, а истовремено означава храброст, искреност и ексцентричност драг уметности која је била принуђена да се трансформише у време глобалне кризе. Плакати постају визуелни дневници, сведочећи о духовности, бунту, али и самопроузрокованим трансформацијама уметника током изолације.

Ови плакати су изазовни и неустрашиви, приказујући не само естетику, већ и друштвену критику. Сам назив изложбе има за циљ да евоцира бунт али и кроз своју дефиницију описује мишљење опште популације о дрегу, да је нешто прљаво, нечисто. Ликовно, плакати црпе инспирацију из андерграунд културе 70-их И 80-их година двадесетог века. Кроз ворхоловску експлозију боја, авангардне типографије инспирисане јапаном и екстравагантних ликова, уметник је пренео своје одговоре на пандемију И окренуо се ка унутрашњем преиспитивању.

"ДРЕК" позива посетиоце да зарони дубоко у свет дрег уметности, истражујући комплексност израза који израња из ових плаката. Ова изложба није само уметнички израз; она је такође хвала храбрости, изражавању слободе и живописном отпору упућеном свим изазовима које нам је пандемија поставила.

chevron-downmenu-circlecross-circle