20.05.2023.
20.00

Изложба "Ретроспектива једног сна" Татјане Митић

Изложба „Ретроспектива једног сна“ представља освртање на целокупно стваралаштво уметнице Татјане Митић. Током свог развојног пута, уметница пролази кроз различите сликарске фазе, трагајући за специфичним, особеним ликовним изразом. Полазећи од основних боја: црвене, плаве и жуте, уметница настоји да прикаже свет пун животне радости, снаге, лепоте.

У својим радовима доста промишља о будистичкој филозофији и о концепту фенг шуиа, у чему проналази инспирацију, и чије елементе на својеврстан начин инкорпорира у радове. Ови елементи, као и вибрантне боје примењене на слици говоре о животу који буја, навире. Посматрајући живот кроз призму источњачке филозофске мисли, Татјана је мењала и развијала сопствени уметнички сензибилитет, стварајући радове који имају медитативни карактер. Поред тога, уметница се у својим радовима бави и питањем идентитета, покушавајући да да одговор на основна питања: ко смо, одакле долазимо и шта је то што се крије иза наше појавности?

Радови као што су: „Плес душа“, „Мајка“, „Породица“, „Под маском“, говоре нам о дубокој интроспекцији, али и о припадништву и начину самоприказивања. Питање идентитета је есенцијално и заједничко свим људима, оно нас тера да се константно преиспитујемо, усавршавамо и негујемо суштину нашег бића. Важан сегмент Татјаниног стваралаштва чине радови са мотивом животиња, било да их слика натуралистички или је њихова појавност саткана од различитих предмета и фрагмената који се међусобно преплићу. Кљун и рог у њеним радовима представљају симбол снаге и постојаности.

Неретко Татјана слика животиње антропоморфно, облачећи их у одела и додељујући им људске карактеристике. Ослобађајући своју имагинацију бојом, уметница ствара динамичне композиције, које успостављају снажан контакт са посматрачем.

 Јована Поповић, историчарка уметности

Татјана Митић је рођена 1983. године у Приштини. Дипломирала је 2009. године на Медицинском факултету-одсек стоматологија у Приштини. 2018. године стиче звање специјалисте ортопедије вилица на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду. Поред стоматологије, Татјана се већ дуги низ година бави и сликарством. Још одмалена је показивала таленат и склоност ка сликарству и ка лепом. Своје радове је излагала на више колективних изложби: „Бесконачност“, „Арт апстракт“, „Мини форм арт“, „Илузија“ и „Линија“. Живи и ствара у Београду.

Отварање изложбе је у суботу, 20. маја у 20 часова у Пароброду.

Улаз слободан!

chevron-downmenu-circlecross-circle