11.04.2023.
19.00

Изложба "Сарамаго кроз објектив"

Сарамаго кроз објектив, фото конкурс који је кренуо из Србије и обишао читав свет, имао је за главни циљ да омогући повезивање између пишчевих наратива – преведених на више од четрдесет језика – и маште његових читалаца.

У том креативном процесу који је ујединио књижевност и фотографску уметност, учесници су били позвани да кроз објектив забележе своје интерпретације Сарамагових дела. Ако се у књижевности речи трансформишу у слике, које слике би створиле речи које је написао португалски нобеловац?

На конкурсу су учествовали фотографи са четири стране света, чинећи да овај пројекат буде мултикултуралан одраз Сарамагових дела у свету, рушећи тако границе и језичке баријере. Сваки рад је серија коју чини од три до шест оригиналних фотографија, уз напомену о делу Жозеа Сарамага којим је инспирисан.

• Ивајло Јоргов, Бугарска, Слепило
• Ђунг Уи Ли, Република Кореја, Јеванђеље по Исусус Христу
• Лилиа Кучер, Украјина, Мале успомене
• Марко Стојановић, Србија, Јеванђеље по Исусу Христу

Радове приспеле на конкурс оцењивао је жири који чине стручњаци у области фотографије и познаваоци Сарамаговог дела: Ана Матош – унука Жозеа Сарамага, уметничка директорка Галерије Салгадеирас; Клаудио Гарудо – фотограф, уредник и продуцент културних догађаја, Давид Пужадо – фотограф и директор фестивала "Belgrade Photo Month" и Софија Марињо, лекторка Института Камоиш и координаторка Центра за португалски језик у Новом Саду.

chevron-downmenu-circlecross-circle