29.08-17.09.2023.
19.00

Изложба "У даљини" Ање и Теодоре Николић

Изложба "У даљини" настала је као спој истраживања две младе уметнице, Ање и Теодоре Николић, које кроз опсервацију савременог тренутка долазе до оригиналних ликовних решења. Предмет истраживања јесте начин живота савременог човека и његове емоционалне реакције на исти.

Узимајући у обзир убрзан темпо живљења и све чешћу отуђеност појединца уметнице креирају своје интерпретације сигурних места лишених спољних притисака и проблема са којима се свакодневно сусреће савремено друштво.

Као главна карактеристика савременог доба издваја се технологија која се сваким даном све више развија и прави неповратне измене у друштву. Уз експанзију дигитализације и настанак друштвених мрежа великом броју људи се мења поглед на свет. Стога, један од фокуса овог уметничког пројекта јесте представљање нове, виртуелне реалности која кроз друштвене мреже гради сајбер заједницу дигиталних идентитета.

Друго полазиште у истраживању јесте анализирање личних страхова и борбе са сусретањем са свакодневним спољашњим светом. Ужурбан начин живљења доприноси занемаривању бриге о себи и свом емоционалном здрављу. Користећи се личним доживљајима урбаних средина, настају нове атмосфере већ познатих простора. Поједностављене, геометризоване форме, чистих боја које не прелазе задате ивице, доприносе уређености призора и евоцирају осећај хармоније у иначе дисхармоничној средини.

Комбинујући савремене и традиционалне технике попут уља на платну и просторних инсталација, ова изложба има за циљ да укаже на очигледне проблеме савременог друштва и да отвори дискусију о истим.

chevron-downmenu-circlecross-circle