06.06.2024.
19.00

Изложба фотографија "134" Жељка Шафара

Фотографије Жељка Шафара, целином једна црно-бела колекција, бележе по неколико колосека, и то не оних железничких, него мисаоних, деструкцију што самог ткива Града што Меморије истог. Његови призори, јер уобичајено казивање да је нешто кадрирано у овом случају неумесно би било, исписују временске пресеке једног брисања, уклањања, поништења и понижења. Београд је, данас је томе ето близу века и по трајања, био усредиштен на Железничку станицу, без обзира да ли су кругови шестаром пободеним у њу исписивани концентрично, а нису увек, или правилно, а ни то, дакако, нису.

Вагони су, будимо здравог разума па приметимо, куће за привремени боравак, станишта на сате или на дан, ноћ која нас носе котрљањем тамо где дају засади пруге. Склони или не познавању историје Сједињених Америчких Држва, или Русије, свеједно, Свет би се трајно и ваљано запатио тамо докле су добацивале пруге.

Шафарове фотографије су она мера у тој уметности која лебди између изразито ликовног и документационо поузданог. Фотографије понекад, дакако и саме фотографе, умемо да сумњичимо да су призори можда начињени као да су спонтани, или намештени, кореографисани, али у овој колекцији фотографија је сва материјална артефицијелност која саставља трагедију Београда пред нама толико груба и непокретна да је не би батаљон фотографа успео аранжирати. Град је разсредиштен, пресредиштен, ако је уопште више и негде центриран у овом млатарању грађењем, жељном самохвале. Жељкове слике су, због тога, мождани удар на меморију, али онај бенигни, да се немањем детињски радо присећамо некадашњег имања. Станице драге.

Бојан Ковачевић, архитекта

БИОГРАФИЈА

Жељко Шафар се професионално бави фотографијом од 1989. године. Радио је као фотограф у Вечерњим новостима и Дневном телеграфу; уредник фотографије у Блицу, магазинима Европљанин, Blic News, Европа, Caffe & Bar; уредник фотографије и арт директор магазина Стандард; арт директор магазина Преступ и Genius Domus; оснивач и кративни директор магазина Camp.

Паралелно је сликао за ReutersAssociated PressFrance presseGama PressSipa Press...

Фотографије су му објављиване у часописима: BazarGloriaStory, NIN, VremeMen`s HealthElleJatova revijaDiners Club MagazineKuća stil

Излагао је у Београду, Аранђеловцу и Сомбору. Оснивач је и кративни директор Фото-студија Индиго.
Један је од оснивача и председник Управног одбора Организације фотографских аутора (ОФА). Идејни је творац хуманитарног пројеката Око улице и Око града. Стални је члан УЛУПУДС-а.

chevron-downmenu-circlecross-circle