Изложбе фотографија у Пароброду

Установа културе Пароброд у сарадњи са Фото Савезом Србије позива вас у суботу, 07. маја на две изложбе фотографија.

Прва изложба „У објективу – Бранибора Дебељковића“ биће отворена у 19 часова у главном холу , а истог дана у 20 часова у клавир холу Пароброда биће отворена, изложба фотографија под називом „100+1“.

Бранибор Дебељковић је 65 година био потпуно посвећен и ангажован у свим доменима фотографије, као уметник, професор, историчар и писац. У његовом богатом опусу, међу хиљадама негатива и фотографија из архиве уочљива је посебна посвећеност теми о Београду. Својим обективом, безмало свакодневно, регистовао је развој града и живот суграђана у послератним годинама.

Због ограниченог простора ова изложба представља део селекције фотографија из педесетих и шездесетих година прошлог века када је динамичност града пружала изобиље фотографских тема.

Изложба фотографија „100+1“ представља збир радова пристиглих са Grand Prix Fernando Soprano одржаног у Ријеци у децембру 2021. године.

Чаролија црно-беле фотографије, која траје безмало два столећа, не губи снагу ни у данашњој постхемијској, дигиталној ери. Напротив, релативно доступне технике дигиталне обраде омогућавају добијање веома ефектних резултата, при чему једину границу поставља креативност самог ствараоца. Може се рећи да данас постоје две групе добрих аутора црно-беле фотографије: једни доносе богато искуство из времена фото лабораторије, а други су потпуно нови, млади истраживачи који одлично капирају суштину ове врсте фотографије, а то је: како што боље распоредити низ сивих тонова између потпуно црне и потпуно беле.

chevron-downmenu-circlecross-circle