ПРОГРАМ

Лето када сам научила да летим

На трибини „Гледај ме, читај ме“ 11.маја у 20 часова разговараћемо о филму „Лето када сам научила да летим“, а гости Весне Вукајловић биће књижевница Јасминка Петровић, директорка Креативног центра Љиљана Маринковић и филмски део екипе коју чини редитељ Радивоје Раша Андрић и продуценткиња Маја Поповић.

Филм “Лето када сам научила да летим“ проглашен је недавно за најбољи европски дечији филм у Малмеу, добивши награду Европске асоцијације филма за децу. За кратко време освојио је срца публике и то различитих генерација, а у овоме тренутку погледало га је више од 180.000 гледалаца. Омиљен је и код деце али и код родитеља, а и читав регион проналази сјајну причу која задире у детињство свих нас са простора бивше Југославије.

Ова дирљива, емотивна и животна прича дошла је до великог платна уз помоћ фондова и подршке целе Европе, а првобитно је фабула постојала у роману Јасминке Петровић, осведочене књижевнице која дечију публику уме да анимира и ангажује.

Најзанимљивији аспект је свакако главна јунакиња филма и романа, тинејџерка која и у роману и у филму води радњу и на неки свеж и модеран начин доноси глас нове генерације. Од вокабулара, до нових видова комуникације, преко описа старих локалитета ми прелазимо из неке не тако давне прошлости у данашњи тренутак и схватамо да је права емоција оно што се никада не мења већ спаја људе и судбине.

chevron-downmenu-circlecross-circle