23.03.2024.
19.00

ПРОГРАМ

Месец у знаку Дубравке Угрешић

„Месец у знаку Дубравке Угрешић“ ( 27.03.1949. Кутина – 17.03.2023. Амстердам) разговор о књижевници, научници, публицисткињи, која нас је напустила пре годину дана, одржаће се у суботу 23. марта од 19 часова у УК Пароброд.

О  најважнијим књигама ове гласоговорнице јужнословенских али и европских култура говориће: Мерима Омерагић, виша научна истраживачица при Центру за интердисциплинарне студије ''професор др Здравко Гребо'' Универзитета у Сарајеву, Жарка Свирчев, виша научна сарадница Института за књижевност и уметност у Београду, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Дубравка Угрешић се југословенској културној јавности наметнула још крајем  1970-их година,са својом књижевношћу за децу и раном прозом,као и теоријско-научним радовима у области Славистике. Развластила је доминантни књижевни дискурс и оставила изузетан допринос осветљавању опасног невидљивог ( питање идентитета, позиције жене у књижевности и женског књижевног канона). У исто време, Угрешић је својим гласом допринела светској афирмацији нашег приповедања у жанровима приче, есеја и романа.

Дубравка Угрешић рођена је у Југославији 1949. у којој је деловала, а 1993. године напустила је своју загребачку адресу. Неколико година живела је ''номадским животом'' између Европе и Америке, све док није узела холандско држављанство и скрасила се у Амстердаму. Изјашњавала се као постнационална или транснационална књижевница, јер свако етничко и национално етикетирање сматрала је обликом државно легализованог насиља.

chevron-downmenu-circlecross-circle