01.09-03.09.2023.
11.00-21.00

Међународни сусрети CultureHub Београд: Мапирање солидарности

Солидарност у дигиталном свету

CultureHub и Ла МаМа из Њујорка, са колективом Ехо анимато из Београда, организују друге међународне сусрете „Мапирање солидарности“ (01-03. септембар, УК Пароброд)

Након изузетно успешног међународног скупа „Солидарност: дигиталне стратегије за креативну отпорност“ (јул, 2021.), CultureHub и Ла Мама из Њујорка са колективом Ехо Анимато из Београда припремају нове креативне сусрете под називом „Мапирање солидарности“.

Други по реду међународни скуп одржава се од 01. до 03. септембра у УК Пароброд и окупља интернационалне и регионалне уметнике, који ће кроз низ радионица и креативних размена истраживати могућности за стварање нових модела подршке и солидарности. Уметници из различитих области имаће прилику да прошире поље своје праксе и да се повежу са колегама широм света. 

Уметницима и организацијама потребне су нове стратегије за борбу против друштвене и културне изолације. Тема „Мапирање солидарности“ изабрана је као одговор на промену климе у којој се одвијају уметничке праксе. Овај пројекат одговара на постојеће изазове делећи хибридне стратегије за креативно прилагођавање, које интегришу дигитални приступ са живим извођењем и повезују локално стваралаштво са глобалним.

Учесници овогодишњег скупа су Ла МаМа, CultureHub, колектив Ехо АниматоДоплгенгер дуоЕфемерне конфесије – Маркиза & ДекаденцаСелма Селман и Немања Стојановић.

Последњег дана скупа, у недељу, 03. септембра у 20 часова публика ће имати прилику да присуствује јавној пројекцији видео рада који укључује одговоре уметника на тему солидарности. Овај аудио-визуелни перформанс биће одржан испред УК Пароброд и отворен је за јавност.

Чувено њујоршко позориште Ла МаМа већ деценијама истражује граничне и иновативне уметничке форме - те је пре 13 година, заједно са Институтом за уметност из Сеула, оформило платформу за истраживање нових технологија и извођачких уметности - CultureHub. Користећи савремене технологије и дигиталне алате, они проширују традиционалне оквире извођачких уметности, стварајући перформансе на даљину у којима сарађују уметници из Њујорка, Сеула, као и других градова света у комбинацији живог и дигиталног извођења.

Колектив Ехо анимато и CultureHub, уз подршку Ла МаМа позоришта, већ неколико година континуирано раде на повезивању локалне уметничке продукције са међународном сценом, кроз копродукције и размену знања у области новомедијских уметности.

Подршку пројекту је пружила је Установа културе Пароброд, као и Министарство културе Републике СрбијеСекретаријат за културу града Београда и Фонд за међусобно разумевање (ТМУ).

chevron-downmenu-circlecross-circle