14.03.2023
19.00

ПРОГРАМ

НИН-ов роман године "Унутрашње море" Данице Вукићевић

Промоција књиге Унутрашње море ( Нојзац, Футура публикације, 2022, Нови Сад)  Данице Вукићевић, овогодишње добитнице НИН-ове књижевне награде, одржаће се у уторак14. марта од 19 часова у УК Пароброд. Осим ауторке о Унутрашњем мору говориће Жарка Свирчев, књижевна критичарка, научна сарадница у Институту за књижевност и уметност у Београду, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Пишући о сујетама, егу, таленту, амбицији, разним облицима страхова, мизогинији, насиљу, феминизму, Вукићевић се поиграва у свом ''Унутрашњем мору'' са мноштвом ЈА у књижевности. Током разговора, Свирчев ће нагласити читалачкој публици важност  снаге и моћи фрагмената ове књиге, на језичком и стилском плану, у којима је непоткупљивост ауторке најважнија.

Ако је у нашој стварности Истина онтолошки доживела суноврат, дизајном корица ''Унутрашњег  мора'' већ на први поглед, сугерише се, да је за овај рукопис потребно ''отворити очи''.

Даница Вукићевић песникиња и прозна ауторка, завршила Општу књижевност и теорију књижевности и Женске студије. Бави се књижевном критиком и есејистиком.  Објавила је девет поетских збирки, књигу кратких прича ''На плажама'', прозну ''Живот је горила'', књигу прича ''Мајка обрнутих ствари''. Признања која су претходила НИН-овој награди:  ПроФемина, Биљана Јовановић, Милица Стојадиновић Српкиња, Кондир Косовке девојке.

chevron-downmenu-circlecross-circle