20.10.2023.
19.00

ПРОГРАМ

Округли сто: Канада у стваралаштву Давида Албахарија

Разговор о Канади у стваралаштву Давида Албахарија, великану српске књижевности, који је преминуо недавно, у организацији Српске асоцијације за канадске студије одржаће се у петак, 20. октобра 2023. од 19 часова у УК Пароброд. О Албахаријевом стваралашту током његовог боравка у Канади (1994-2012) и Канади као теми у његовим делима, говориће истакнути професори књижевности и књижевни критичари: проф. др Мaja Ћук, проф. др Томислав Брлек, проф. др Татјана Росић Илић, Марјан Чакаревић и Драган Бабић, уз модерацију доцентице др Марије Панић, председнице Српске асоцијације за канадске студије и шефице романистике Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.  

Давид Албахари (Пећ, 1948 - Београд, 2023) прозни писац, есејиста, уредник књижевне периодике, антологичар, преводилац  јеврејско-српског порекла. Студирао је енглеску књижевност у Загребу. Као афирмисан писац, учестовао у евакуацији јеврејског становништа из Сарајева, почетком  последње декаде прошлог века. Био је члан САНУ, српског ПЕН-центра и СКД. Добитник многобројиних књижевних признања: од Награде Савеза јеврејских општина Југославије, 1971. и НИН-ове за роман године,1996. до међународне Александар Тишма, 2022.

Свака нова књига Давида Албахарија представља у нашој књижевности догађај, јер носи у себи ексклузивност повезивања домаће литературе са светском књижевном баштином.

 Аутор скоро 30 књига, збирки прича и есеја, доступних на скоро свим језицима света и превода многих англосаксонских аутора на српски језик: Набокова, Пинчона, Белоуа, Карвера, Апдајка, Етвуд...

chevron-downmenu-circlecross-circle