06.06.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Поетски перформанс МАТЕРијал поводом разговора о књизи поезије Марије Драгнић

Премијерни поетски перформанс ''МАТЕРијал'' изводи песникиња Марија Драгнић поводом разговора о својој књизи песама ''Трећа неуништива ствар'' (Енклава, 2022)  у уторак, 06. јуна од 20 часова у УК Пароброд. Осим ауторке, у представљању књиге  учествује Јована Милованчевић, књижевна критичарка уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Перформанс  ''МАТЕРијал'' конципиран је над песмама с доминантним мотивом мајке, у односу на чији се центар расветљавају нијансе породичне релације, на последњој деоници женске хоризонталне линије ( и њеном могућем и замишљеном продужетку). ''Трећа неуништива ствар'' својеврстан је завршетак поетске трилогије (Конфабулације и Ми, марије) у којима ауторка гради сложену поетску сагу о женском искуству.

Видео ефекте изводи Хамза Кујовић, ТВ редитељ.

Janis Joplin, John Lennon и музика ''Идола'' којима се песникиња враћа ''Ноћи су овде тихе и осећа се југо, ноћи су овде топле, хајде сањај ме,сањај...'' уводе паробродску публику у разговор о стиховима ''Треће неуништиве ствари''.

Марија Драгнић рођена је у Никшићу 1990. године. Објавила је књиге поезије Конфабулације(2019) Ми, марије (2020) Добитница је друге награде на регионалном књижевном конкурсу Улазница 2016, прве награде  на регионалном конкурсу Ратковићевих  вечери поезије за 2018, прве награде на конкурсу ПАФ-ПОЕЗИЈА за најбоље необјављиване стихове у Црној Гори у 2019. године и друге награде на регионалном конкурсу Мило Бошковић 2021. Уредница је у издавачкој кући Раштан издаваштво.

chevron-downmenu-circlecross-circle