26.10.2022.
19.00

ПРОГРАМ

Пројекција филма "Кривица"

Октобарско издање Скандинофилмских вечери посвећено је жанру и феномену нордијског ноара, када ћемо приказати светски познати филм „Кривица”, у режији Густава Молера са почетком у 20 часова.

Новина овог издања Скандинофилмских вечери јесте што ће самој пројекцији филма претходити узбудљив разговор на тему нордијског ноара са почетком у 19 часова. У разговору ће учествовати Јелена Лома, преводитељка са норвешког, чији је преводилачки ангажман значајно допринео популаризацији овог жанра, и Ђорђе Бајић, српски писац, кога је српска књижевна критика препознала као „нашег Јуа Несбеа”.

Теме које ћемо се дотаћи том приликом укључују развој жанра и његове специфичности по којима је препознатљив, како је нордијски ноар прихваћен код нас, шта је донела адаптација жанра између медија (књижевност, филм, телевизија), а уједно ћемо укратко представити и филм који ће том приликом бити приказан.

Разговор модерира Стефана Пекез, стручна сарадница Скандинавског кутка у области филма и књижевности.

Улаз на програм је слободан.

Уколико желите себи да резервишете место, проследите директан упит Скандинавском кутку на мејл адресу: skandinavski.kutak@gmail.com.

chevron-downmenu-circlecross-circle