11.10.2022.
19:00

ПРОГРАМ

Разговор о књизи "Кончић у чвор" Дејана А. Милића

Књига Кончић у чвор, Дејана А. Милића (Аранђеловац, 2022) непретенциозно је а питко штиво, изникло из замишљености над животом. У овој књизи кратке прозе која је настајала читаву деценију, налазе се остављени трагови о људима, сусретима и приликама, које су утицале на аутора. Према речима критичара, књига је испричана у даху, скоро исповедно, а приче су изникле из свакодневних згода и незгода.

„То је једна од оних књига које су вредне због тога што ћете их давати даље на читање, што ћете им се враћати и што има нескривене емоције. Дејан дели своје утиске, своје емоције, своје доживљаје, своју породицу, унутрашњост са читаоцима. Књига је јако вредно сведочанство о једном периоду у коме је он сазревао, развијао се професионално до овог нашег чудног времена, када смо заборавили шта је било пре короне и када нам корона прави пресек у животу. Одговорно тврдим да су све приче јако вредне са становишта социјалног контекста” – каже др Сузана Тричковић Павловић, социолошкиња и списатељица.

„Књига је добра зато што говори о добрим људима ако и има некога ко није добар он је ту епизодиста како би се истакла доброта оних других који су утицали на моје сазревање.”- каже аутор књиге. Књига је добила назив по истоименој причи и по речима аутора то је окосница његовог поимања живота.


Глумица и списатељица Татјана Венчеловски сматра да је Дејан Милић написао приче које смо помало заборавили. „У разговору, односу, животу, Дејан од заборава чува људску племенитост, али и човекову несавршеност. Он се са њом не обрачунава, јер је неким својим јунацима одавно све опростио, или се живот за то већ побринуо. Дивно је то балансирање између упечатљиве прошлости и свођења емотивних рачуна, с једне стране, и спремности да се о људима, животу и будућности учи из једног невиног, а јасног погледа на свет, од свог детета, са друге.“


„Ова књига, као и свака друга ризница животне мудрости, има једну велику ману: када је једном отворите, не можете да престанете да ’чепркате’ по њој. И једну велику предност: њен садржај је тако питак да јој се увек можете вратити.“ – примећује др Немања Девић, историчар и писац.


Књигу која је штампана у издању Народне библиотеке Свети Сава из Аранђеловца, 11. октобра 2022, у Установи културе Пароброд представиће:
• Проф др Сузана Тричковић Павловић, социолошкиња и списатељица;
Романа Јовановић, учитељица и руководилац Драмског студија у ОШ „Светозар Милетић“ у Земуну;
Биљана Радашиновић, директорка Народне библиотеке Свети Сава из Аранђеловца; и
Др Немања Девић, историчар и писац.
Делове из књиге читаће аутор Дејан Милић и његова једанаестогодишња кћи Нина, који је скривени аутор књиге.
Модератор књижевне вечери биће Марина Грујић.

Дејан А. Милић (Пирот, 1972), магистар је права и предавач реторике на Правном факултету Универзитета Унион у Београду. Као студент био је вишеструки победник чувених такмичења у говорништву која се одржавају на Правном факултету Универзитета у Београду, где је 1995. понео титулу најбољег међу најбољим говорницима. Од академске 2001/2002. године предавао је реторику на разним високошколским установама (Војна академија КоВ у Београду, Факултет за медије и комуниикације Универзитета Сингидунум у Београду), а од академске 2006/2007. године непрестано предавач је Правног факултета Универзитета Унион у Београду на изборном предмету „Правна реторика и савремени односи са јавношћу“.

chevron-downmenu-circlecross-circle