08.09.2022
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о документарној књизи ""Ален Гинзберг Друга Америка", Жана Портантеа

Разговор о документарној књизи Ален Гинзберг Друга Америка (превела са француског Кристина Бојановић, Карпос, 2021) из пера Жана Портантеа, луксембуршког књижевника о песнику, легенди битничког покрета, субверзивном вођи и чувару ''друге'', подземне Америке, одржаће се у четвртак, 8. септембра од 19 часова у УК Пароброд.

Осим Портантеа, о овом бунтовнику, жртви цензуре, активисти, миротворцу, учитељу, будисти, аутору манифеста Beat генерације и Хипи покрета, о чијим делима је ФБА сачинила позамашан досије, говориће: Дејан Аничић,издавач из Швајцарске, Александар Саша Жикић, новинар и писац и Ивана Максић, песникиња и преводитељка.

Bеликог Гинзберга Портанте је видео једном, у Скопљу, поводом Песничких вечери у Струги, 1986. године. Зато је одлучио да у своје истаживање укључи велики број Гинзбергових савременика и сарадника, од песника Пјера Жорисеа (Pierre Jorise), до новинара Ала Ароновица (Al Aronowitz). Ова књига пружа другачији увид у биографију грађанина света-Алена Гинзберга, епоху Beat културе и Flower Power, али и његових сабораца као што су : Бороуз, Керуак, Ферлингети, Шнајдер и многи други.

Уз предговор Ен Волдман (Annе Waldman) америчке песникиње, перформерке, феминисткиње, Гинзбергове сараднице и културне посленице,са којом оснива књижевни програм The Jack Kerouac School of Disembodied Poetics у Наропа Институту (Болдер, Колорадо, УСА) први пут су доступне на српском језику и Гинзбергове ''поетске белешке'', које он није уврстио ни у једну своју збирку. То су сведочанства његовог боравка у Паризу, из периода, када је битнички хотел у Латинској четврти представљао исто што и Chelsea Hotel, New York. Портантеова књига, осим архивских фотографија, садржи и интервју Гинзберга из 1980. године, аустријског песника Идеа Хинцеа (Ide Hintze) где ''величанствени песник'' говори о Езри Паунду, Фердинанд Селину, али и свом ''Урлику''...

Irwin Allen Ginsberg (1926. New Jersey - 1997. New York) 

Jean Portante, рођен 1950.године у Луксембургу, прозни писац и песник.

Живи и ради у Паризу.

chevron-downmenu-circlecross-circle