26.09.2022.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о документарној књизи "Противнародни осмех", Тибора Варадија

Промоција документарне књиге Противнародни осмех (Академска књига, Нови Сад, 2021, превео Арпад Вицко) др Тибора Варадија одржаће се у понедељак, 26. септембра од 19 часова у УК Пароброд.

О овим списима из породичне архиве, са елементима мемоара који мултиетничку банатску провинцију доводи у везу са апсурдом Јонеска и Бекета, осим Варадија, говориће и др Миодраг Јовановић, писац, шеф Катедре за теорију, социологију и филозофију права Правног факултета Универзитета у Београду, уз Катарину Лазић, уредницу књижевно-трибинског програма УК Пароброд.

У оквиру ове прозе, писац оцењује да је ''суд позорница на којој наступају и партијски секретари, провладини и антивладини интелектуалци, истакнути појединци из сфере медија и милионери, али окретна позорница, у којој се и ми рачунамо''. Варади реконструкцијом духа минуле епохе, читаоцу предочава хумористичне и парадоксалне ситуације.

Неочекивана и често брилијантно оправдана искакања из основног тока нарације, уз свеприсутну иронију, према запажању проф. др Владете Јанковића, доприносе уметничком квалитету Противнародног осмеха.

chevron-downmenu-circlecross-circle