21.10.2022.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о књигама Абдулразака Гурне, прошлогодишњег добитника Нобелове  награде за књижевност

Разговор о књигама Абдулразака Гурне, прошлогодишњег добитника Нобелове  награде за књижевност, у издању новосадске Чаробне књиге, одржаће се у петак, 21. октобра 2022. од 19 часова у Пароброду.

О књигама ''Рај''(превод М. Павићевић и В. Д. Јанковић) ''Напуштање''(Д. Тушевљаковић) и ''Живот после живота''(О. Петронић) говориће Драгана Ковачевић, уредница за књижевност Радио Београд 2,  Дарко Тушевљаковић, писац и преводилац  и Катарина Лазић, уредница  књижевног програма у Пароброду.

Роман ''Рај'' из 1994. године, из уже конкуренције за награде Букер (Booker) и Витбред (Whitbread) о дечаку кога отац продаје, да би отплатио дуг, најпознатије је Гурнино дело.  ''Напуштање'' о забрањеној вези између Европљанина и Африканке, као и њеним последицама, након пола века, критика је оценила као ''озбиљну студију природе љубави, расе и царства''. ''Живот после живота'' бави се последицама деловања Schutztruppen-a, војних контигената формираних у немачкој источној Африци.

Абдулразак Гурна, британски академик, универзитетски професор и писац, рођен је на Занзибару, у Индијском океану, Танзанија.  Аутор се у својој прози бави темама егзила, колонијализма и прекршених обећања власти, у оквиру историје и културе афричког континента.

chevron-downmenu-circlecross-circle