21.12.2023.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о књизи "Достојевски између истока и запада" Тамаре Ђермановић

Разговор о књизи ’’Достојевски између истока и запада’’ (Лом, 2023) Тамаре Ђермановић, професорке словенских књижевности на Универзитету Помпеу Фабра у Барселони , одржаће се у четвртак, 21. децембра од 19 часова у УК Пароброд.

Осим ауторке, о овој фатално актуелној теми нашег доба, коју је Ђермановић истраживала  низ година објавивши претходно ову студију у Шпанији и Русији, говориће Зорица Бечановић Николић, професорка Катедре опште књижевности са теоријом књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду и Татјана Мандић Ригонат, позоришна редитељка и ауторка  драматизација, уз модерацију Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Фјодор Михаилович Достојевски (1821-1881), један од највећих светских писаца и визионар руске културе, провлачио је тему односа Русије и Запада кроз све што је писао, истичући да непознавање као и разне предрасуде претходе узајамном неразумевању. На први поглед наоштрен према ”трулом Западу” писац је ипак, залазећи дубље у проблематику овог односа, постављао питање шта је све са руске стране дорпинело да до тога дође и иронично закључивао да ће се ”пре измислити перпетум мобиле и еликсир вечног живота”, него што ће Запад разумети руску душу, њене дубине и настојања.

Тамара Ђермановић рођена је 1965. у Београду, где је завршила Општу књижевност са теоријом књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду. Докторирала је на теми односа Русије и Запада код Достојевског на универзитету у Барселони, граду где живи од 1991. године и где предаје Руску књижевност и Естетику на Факултету хуманистичких наука Универзитета Помпеу Фабра– Барселона.

chevron-downmenu-circlecross-circle