16.10.20203.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о књизи "Морфијум- дневник једног лекара" Михаила Булгакова

Разговор о књизи Морфијум- дневник младог лекара (превео с руског Милан Чолић, Лом - Београд, 2023) Михаила Булгакова одржаће се у понедељак, 16.10.2023 од 19 часова у УК Пароброд.

О искуствима из личног живота писца, који је као млад лекар радио у Смоленској губернији, али није доживео да види своје записе објављене као књигу, говориће др Ана Јаковљевић Радуновић, доцент на Катедри за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду и др Мелина Панаотовић, доцент на Катедри за славистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевно-трибинског програма у Пароброду.

Морфијум –дневник једног лекара, доноси читаоцу јаснији увид у животни период овог великог писца, као и у  Булгаковљеве ставове о совјетској стварности, изграђене  на основу сопственог искуства.  Булгаков је отворио лекарску праксу 1918. у Кијеву, где је и завршио студије, али је већ 1919. мобилисан у Белу гарду и послат на Кавказ...

Михаил Афанасијевич Булгаков (1891 Кијев,Украјина-Москва, Русија1940) један  је од најважнијих писаца савремене светске књижевности, чији је рад за живота цењен само у уским књижевним круговима. Само најближи пријатељи знали су колико је Булгаков написао. Осталима је био познат као аутор дужих приповедака ''Ђаволијаде'', и ''Кобних јаја'', првог дела романа ''Белогардејци'', неколико десетина критичких чланака о Москви и драме '''Дани Турбиних'', једине драме која је била постављена за живота писца и то у једном једином позоришту, Московском Художественом.

Дела Булгакова стигла су до читалаца највише захваљујући залагању његове треће супруге, Јелене Сергејевне Булгакове, која је након смрти супруга упорно покушавала да стигне до ''виших инстанци'', које би дозволиле објављивање Булгаковљеве прозе и драме. Захваљујући њој, објављени су ''Позоришни роман''(1965), ''Белогардејци'', ''Забелешке младог лекара''. Ремек – дело светске књижевности Мајстор и Маргарита, без скраћивања објављено је први пут 1967. у Паризу на руском језику, а у Совјетском савезу цео роман, први пут 1973. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle