ПРОГРАМ

Разговор о књизи прича "Повест о телу" Марјана Чакаревића

Представљање књиге прича Повест о телу (КЦНС, 2021) Марјана Чакаревића одржаће се у четвртак, 10.марта у УК Пароброд у 19 часова. О књизи ће говорити др Томислав Брлек, професор компаративне књижевности на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу, Слободан Георгијев, новинар недељника Време и уредник NewsMaxAdria, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевно-трибинског програма у Пароброду.


Наслањајући се у првом реду на наслеђе модернистичких образовних дела Пруста, Џојса, Набокова и Киша, Повест о телу је збирка прича названих по деловима тела (Капци, Нос, Језик, Руке, Срце…), у којима се приповеда о одрастању главног јунака током осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Тело се у тим причама најпре сусреће са самим собом, потом са другим телима и, на крају, са историјом. Сви ти сусрети, како каже рецензент Александар Стевић, никада нису само телесни, али увек јесу и то: „јер историју, неправду, револуцију (макар и пропалу), треба осетити и под руком, намирисати, загристи, баш као и друга тела“.
Између корица ове повести наступају:House of Love, Tindesticks, Television, Pearl Jam, Guns N’Roses, ЕКВ, Дисциплина кичме, Нирвана, Бјесови, Обојени програм, Балашевић и многи други.

Марјан Чакаревић (1978) објавио је песничке књиге Параград (1999), Систем (2011), Језик (2014, награда Мирослав Антић), Седам речи града (2014) и Ткива (2016, награда Бранко Миљковић). Приредио је тематске бројеве часописа Градац посвећене дендизму (2013) и књижевности и алкохолизму (2021), као и сабрану поезију Милана Милишића, Александра Ристовића (са А. Бешићем и А. Ристовић) и Вујице Решина Туцића (са А.Бешићем). Поезију, прозу, критике и преводе објављује од друге половине деведесетих година. Заступљен у неколико антологија савремене српске поезије.

chevron-downmenu-circlecross-circle