17.11.2022.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о нобеловки за књижевност 2022. Ани Ерно уз роман "Запоседнутост - 1. део"

Разговор о овогодишњој добитници Нобелове награде за књижевност Ани Ерно – 1. део, поводом недавног издања новеле "Запоседнутост" (Штрик, Београд, 2022) одржаће се у четвртак, 17. новембра од 19 часова у УК Пароброд. О Нобеловки  која је боравила у Београду пре 25 година и читала Киша и Мирка Ковача,говориће Мића Вујичић књижевни критичар, Бојан Савић Остојић, преводилац Запоседнутости и Катарина Лазић, уредница књижевно-трибинског програма УК Пароброд.

Француска књижевница која аутобиографским новелама покреће многа актуелна социолошка, феминистичка и културолошка питања, недовољно је позната овдашњој широј читалачкој публици. У сусрет новим преводима ове ауторке (Једна жена, Године и Догађај) и Француској, почасном госту  Међународног београдског сајма књига следеће године, Савић Остојић и Вујичић, осврнуће се на најважније одлике приповедачке прозе Ани Ерно: документарност и фрагментарност, а не емотивност наратива, у коме интимно, постаје колективно и јавно.

Ерно читаоца суочава са питањима порекла и класе, отуђења и друштена ограничења личног памћења.

Ани Ерно (Annie Ernaux) француска књижевница рођена 1940.године, пореклом из радничке породице у Нормандији. До сада је објавила око тридесетак  романа-новела.

 У периоду од 2003-2008 додељивана је у Француској књижевна награда, локалног карактера, према њеном имену.

Филмска адаптација новеле ''Догађај'' Ани Ерно, у коме је осврт на лично искуство са абортусом, када је он у Француској био забрањен, 60-тих прошлог века, награђена је у Венецији Златним лавом.

Последњи добитник Нобелове награде за књижевност из Француске је Патрик Модиано, о коме се говорило у Пароброду 2014. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle