04.07.2023.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о новој књизи Нине Живанчевић, "Једини извор светлости"

Разговор о новој књизи Нине ЖиванчевићЈедини извор светлости (Културни центар Нови Сад, 2023) награђеном рукопису за поетско стваралаштво 2021. државне институције Centre national du Livre (CNL) одржаће се у уторак04. јула од 19 часова у УК Пароброд

Осим ауторке, која се гласом Европљанке одупире неправди, штитећи потлачене и маргинализоване, о Једином извору светлости говориће: Владимир Копицл, књижевник из Новог Сада и Борис Лазић, књижевник из Нице, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у УК Пароброд.

''Стихови у овој збирци подстакнути су искуством измештања, удаљавања и отуђења, промишљањем појмова варварства и цивилизације, етике бола и бола етике, подстакнути рекапитулацијом личних и породичних историја, дијалозима са песницима, филозофима али и лекарима у пандемијском паклу... Једини извор светлости је фрагментарна целина, као и ауторкине претходне књиге, али не више конципирана као збир крхотина искуства које су расточила хистерична убрзања, већ сједињена у моћан полилошки слив'', према речима проф. Владиславе Гордић Петковић, из рецензије ''Бал под маскама : тематски императиви Нине Живанчевић''. Драгана Николић заслужна је за дизајн корица Јединог извора светлости.

Нина Живанчевић (рођена 1957. у Београду) књижевница и преводитељка. Објавила је многе књиге поезије, прозе, есеја, интервјуа и научних студија. Приредила и превела антологију америчке поезије Нови гласови и превела Приче о обичном лудилу Чарлса Буковског,Тежину и благородност Симон Веј и др. Живи у Паризу.

chevron-downmenu-circlecross-circle