ПРОГРАМ

Разговор о романсираној аутографији Астал тиш риба фриш - Живот песника political nigredo, Слободана Тишме

Разговор о романсираној аутографији Астал тиш риба фриш - Живот песника political nigredo (Нојзац, Нови Сад,2022) Слободана Тишме, одржаће се у петак, 29. јула од 19 часова у УК Пароброд. О рукопису са наратором под именом Астал, осим аутора, говориће Реља Дражић, издавач и Катарина Лазић, уредица књижевно-трибинског програма у Пароброду.

Писац пише просторно-временски нигредо  о уличном, али и породичном насиљу, у складу са цитатом на почетку књиге, о релативизацији нарације и идентитета, којом могућом постаје демократизација у политици. ''Димензија грешке'' као у ранијем креативном изразу Слободана Тишме, егзистенцијално, интимно, али пре свега побуњенички, исијава у пасусима предвиђеним за ''брисање''. У њима су: Александар Тишма, Драган Проле, Милан Раковац, Каја, мајка браће Мандић, Борка Павићевић. До краја овог првог дела трилогије, Живот песника је у оковима доколичарења, ''невидљиве уметности'', из периода када беше графит: Лиман до Дарквуда.

Иако је име све - Nomen est omen, наратор чува или се одриче идентитета. Под разним именима, умножен, читаоца (од)води од Урвидека / Ујвидека преко Херцеговине, Загреба, Истре, Трста  и београдских кафаница Охрид и Блед, до староградског Пароброда. Тамо га, поред Пеђе Вранешевића, видимо/чујемо, да говори о домаћем поетско-музичком идиому: бећарцу.

Геније без гитаре и Посластичар биће нови гости Астала тиш рибе фриш... 

Они ће наставити Живот песника...

chevron-downmenu-circlecross-circle