31.01.2024.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о роману "Девојка, 1983", Лин Улман

Разговор о роману Девојка, 1983 ( превео са норвешког Р. Косовић, Геопоетика, 2023) норвешке књижевнице и новинарке  Лин Улман, одржаће се у среду31. јануара од 19 часова у Пароброду. О овом нелинеарном покушају зреле жене из 2021. да разуме саму себе као младу девојку, пола Норвежанку (мајка Лив Улман) пола Швеђанку (отац Ингмар Бергман) из 1983.  говориће проф. др Владислава Гордић Петковић, редовна професорка Одсека за англистику Филозофског факултета у Новом Саду, књижевна критичарка и теоретичарка књижевности, Радош Косовић, преводилац, уз модерацију Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

Кроз личне слојеве сећања и заборава, на релацији Осло, Њујорк и Париз, Лин Улман износи бруталну причу о злоупотреби моћи, подељену на три дела под именом: Плаво-Црвено-Бело.  У трагању за Девојком из 1983. године, Улман цитира многобројне песникиње, ауторке и ауторе, између осталих  Ен Карсон, Ен Секстон, Џени Офил, Ингеборг Бахман, Симон де Бовоар, Федерика Гарсија Лорку али и француску добитницу Нобела за књижевност Ани Ерно.

Лин Улман (1966), један је од најистакнутијих гласова у скандинавској књижевности. Добитница је неколико награда, међу којима су награда ''Амалија Скрам''за књижевни рад и Златно перо за новинарски рад у водећим норвешким дневним новинама Aftenposten. Роман ''Неспокојни''  (Геопоетика, 2018) номинован је за књижевну награду Нордијског савета, као и за Националну награду критичара, коју су га назвали књижевним ремек-делом. Живи у Ослу.

chevron-downmenu-circlecross-circle