23.09.2023.
19:00

ПРОГРАМ

Разговор о роману "Затворено због одмора" Стефана Чапаликуа

Разговор о роману Затворено због одмора (превео  Данило Брајовић, издање, ИП Clio, едиција Gral, 2023) уз гостовање аутора Стефана Чапаликуа, одржаће се у суботу, 23.09.2023 од 19 часова у Пароброду. О роману чија се радња одвија између Београда, Тиране и Скадра, у јеку Другог светског рата, осим Чапаликуа говориће:  Мирољуб Мики Стојановић, уредник ФЦС, Тамара Крстић, књижевна критичарка, Зоран Хамовић, главни уредник ИП Clio, уз превод Дамјана Филиповића и модерацију Тамаре Стојановић.

Немци, Срби, Италијани, Албанци, у узајамним прожимањима и додирима,  овде нису третирани тек са становишта историјске одговорности. Они су кривци у властитим животима, који им непрестано измичу контоли. Рат брише разлике међу људима, показујући да сви чезну само за једним-љубављу.

Стефан Чапалику (1965), дипломирао је албански језик и књижевност на Универзитету у Тирани 1988. После је наставио стручно усавршавање у Италији, Чешкој и Енглеској, да би докторску дисертацију одбанио 1996. Чапалику је од 2005. године истаживач је при Центру за албанске студије и професор естетике на универзитету уметности у Тирани.

Пише поезију, прозу, драме и есеје који су преведени на енглески, немачки, француски, италијански, румунски, пољски, бугарски,српски, македонски и турски језик. Позиришни је и филмски редитељ. За своје драме, извођене на националним и међународним позиришним фестивалима, освојио је бројне награде и признања. Проглашен је најбољим албанским драмским писцем 1995. 2003. 2007. 2012. и 2016. године. 

chevron-downmenu-circlecross-circle