13.12.2023.
19.00

ПРОГРАМ

Разговор о роману "Пакрац", аутора Владана Матијевића

Разговор о новом роману Владана Матијевића, Пакрац (Лагуна, 2023), одржаће се у среду, 13. децембра од 19 часова у УК Пароброд

Осим аутора, о овој књизи говориће Владан Бајчета, књижевни критичар и виши научни сарадник београдског Института за књижевност и уметност, а програм ће модерирати Катарина Лазић, уредница књижевно-трибинског програма у Пароброду.

Пакрац је роман о људима који трпе насиље и онима који врше насиље. Главни лик је трауматизовани ветеран пакрачког ратишта који проводи дане на Булевару краља Александра и са своје плаве хоклице свакодневно узвикује пароле, пратећи притом вести из црне хронике и сећајући се страшних сцена из рата.

Владан Матијевић (рођен 1962. у Чачку) аутор је две песничке књиге, две књиге прича, књиге есеја, књиге драма и романа Ван контроле, Р. Ц. Неминовно, Писац издалека, Часови радости, Врло мало светлости, Сусрет под необичним околностима, Слобода говора и Пакрац. Осим Нинове награде, добитник је и Андрићеве награде, као и награда Меша Селимовић, Борисав Станковић, Исидора Секулић, Стеван Сремац, Данко Поповић, Кочићево перо и Кочићева књиге, затим награде Рамонда сербика за целокупно књижевно дело и значајан допринос књижевности, и Награде за целокупно  књижевно дело Златни крст кнеза Лазара, у Грачаници 2023. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle