21.03.2024.
18.00

ПРОГРАМ

Сусрет са холандском књижевницом Дидо Михилсен

Дидо Михилсен, холандска књижевница и новинарка представиће свој роман Светлије од мене (Клио, едиција Грал Клио, превела Јелица Новаковић Лопушина, 2023) у четвртак21.марта од 18 часова у УК Пароброд. Осим ауторке, о овом роману говориће Љубица Арсић, књижевница, Јелица Новаковић Лопушина, преводитељка и Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио.

О колонијалном присуству Холанђана у Индонезији досада су искључиво писали Холанђани, па је тако једнострана, вишевековна слика о холандско-индонежанском суживоту често идеализована. Роман ''Светлије од мене'' заснован је на животној причи ауторкине чукунбабе, рођене Индонежанке са острва Јава, која је пружала отпор суровим законитостима своје касте. У страху од наметнутог брака,упустила се у везу са холандским официром...

Књижевница Дидо Михилсен (1957) писала је за бројне холандске новине и часописе. ''Светлије од мене'', њен први роман из 2019. године, био је у номинацији за престижну награду Либрис. Следеће године, добио је награду холандских књижара. Михилсен је својим списатељским ангажманом постала глас аутохтоних жена,које су раскинуле са предрасудама и једностраним тумачењима холандско-индонежанског историјског наслеђа. 

chevron-downmenu-circlecross-circle