ПРОГРАМ

Телевизија: екран који се мења

Понедељак, 28. март - 20ч "Телевизија: екран који се мења"

УК Пароброд покреће нови циклус трибина под називом „Телевизија – екран који се мења“ којим ће бити обухваћена телевизија као феномен из угла струке, произвођача програма и из угла гледалачке свести.

Кроз серију предавања и интерактивних дискусија, редитељ Петар Станојловић бавиће се телевизијом, која као најмасовнији традиционални медиј има и највећи утицај на појединца и друштво у целини.

Анализом актуелних телевизијских серија и емисија, поставља се питање шта гледамо на телевизији, како је дошло до кризе садржаја и зашто телевизијски програми по естетици и садржајима подсећају један на други? Да ли је телевизија огледало друштва и да ли масовност гледања чини неки садржај популарним и битним? Да ли гледамо оно шта нам се сервира или нам се сервира оно што желимо да гледамо?Идеја првог предавања јесте увод у историју телевизије као технолошког изума, развоја од атракције до персоналног средства. Историја између катодних цеви и лед екрана. Екрани и њихов естетски, социјални и психолошки феномен су донели читав спектар медијских особености, који се називају екрански медији и представљају стандард теоријског и практичног оквира савременог доба. Телевизија је простор за садржај и форму, утицај и подстицај публике и појединца. Приказ жанрова и родова, продукционих пракси, од информативног, драмског, културног, забавног и осталих програма институционалних јавних и комерцијалних телевизија.

Значај телевизијске продукције и утицај на публику, јавност у ширем контексту и општа етичка и естетичка становишта савремених екранских медија.

chevron-downmenu-circlecross-circle