20.06-24.06.2023.
10.00-20.00

Треће издање фестивала "Уметност и људска права"

Треће издање ДАХ Театар Фестивала УМЕТНОСТ И ЉУДСКА ПРАВА, биће одржано од 20. јуна до 24. јуна 2023, на различитим локацијама у Београду. Фестивал повезује уметнике и браниоце људских права једне са другима и са широм заједницом, са циљем да подстакне и оснажи грађане да реагују против неправди, да преузму активну улогу у променама у својим срединама.

Подтема фестивала је "Заузимање за другог је борба за нас саме", под тим слоганом ће бити организован Форум, са циљем да унесемо више емпатије и саосећања у ово време у коме сви живимо, постављајући пре свега људскост испред личних (себичних) потреба.

Програм обухвата позоришне представе, радионице, инсталације, концерте, разговоре, филмове и стварање оригиналног мурала. Уметници и активисти долазе из Аргентине, Јерменије, Аустралије, Бразила, Данске, Немачке, Холандије, Косова, Норвешке, Италије, Србије и САД. На самом крају Фестивала Марчело, активиста за права младих, ће одржати концерт.

Фестивал се званично отвара 20. јуна, у 19 часова, у УК Пароброд перформансом Теорије завесе, глумице Иване Миленовић Поповић из ДАХ Театра о несталим бебама у Србији и значају емпатије. Затим следи отварање изложбе "Kings & Queens", Леона Хендрикса и Михе Шнајдерберга из Холандије, изложба траје до 24. јуна.

Програм фестивала у УК Пароброд:

Уторак, 20. јун

19ч Перформанс "Теорија завесе" – Ивана Миленовић Поповић, ДАХ Театар и Институт за уметничку игру [Србија]

19.30ч Отварање изложбе "Kings & Queens", Леона Хендрикса и Михе Шнајдерберга [Холандија]

Четвртак, 22. јун

10ч Радионица "Укрштања: Позориште и људска права" – Јадранка Анђелић [Србија]

14ч Радионица "Рад на соло перформансу" – Каролина Спаић [Србија/Холандија]

15ч Перофрманс “15 минута у акваријуму” – Алиса Оравец, Институт за уметничку игру [Србија] – сваких 15 мин.

Петак, 23. јун

10ч Радионица "Укрштања: Позориште и људска права" – Јадранка Анђелић [Србија]

14ч Радионица "Рад на соло перформансу" – Каролина Спаић [Србија/Холандија]

18ч Филм “Земља где дрвеће лети” Давида Барлетија и Јакопа Куадрија [Италија]; Онлајн разговор “Моћ уметности у раду са заједницом" – Еуђенио Барба и Џулија Варли, ОДИН Таеатар [Данска/Италија]

Субота, 24.јун

15ч Форум “Заузимање за другог” – Armine Avetisyan [Јерменија/САД] – онлајн, Геди Аниксдал, [Норвешка], Изабела Кисић, Јелена Крстић, Маја Митић [Србија], Оливера Симић [Бих/ Аустралија], Каролина Спаић [Србија/Холандија]; филм „Све(т) на леђима жене”.

chevron-downmenu-circlecross-circle