05.06.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус разговора на тему "Медији између истине и креативности"

Медији, етика и естетика

Време медија у којем се рађају генерације, или време генерација у коме се живи са медијима, делује као свеопшта дилема човеку, као појединцу и друштву у целини.

Питање постојања лепог и доброг, смисленог и корисног у медијској слици на глобалном нивоу, публици често делује илузорно и чини се да медији заступају сасвим супротне поруке. Медији као сензационалистичка околност, често не кореспондирају са етичким принципима света, односно неретко приказују и издвајају негативне појаве, понашања међу личностима и ликовима у етру, како би скупили критичну масу оправдану комерцијалним, идеолошким и потрошачким потребама.

Има ли етике у медијском свету, постоји ли веза етике и естетике у садржајима и формалном коду медија. Да ли је преовладала естетика ружног и легитимисан емитерски простор за потребе антијунака, зашто лоша вест увек има бољу пажњу публике и шта корисник медија треба да зна, пре него што постане публика.

О тим и многим другим питањима, у оквиру трибине "Медији између истине и креативности", у понедељак 05. јуна, од 20 часова, ванредни професор Факултета савремених уметности Петар Станојловић редитељ, разговараће са Дивном Вуксановић, редовном професорком Факултета драмских уметности, филозофкињом и естетичарком медија и чланицом Управног одбора Естетичког друштва Србије.

chevron-downmenu-circlecross-circle