05.06.2024.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус трибина „Кад детињство и каснији живот боли“

Овај, четврти циклус трибина посвећен је траумама из детињства и питању колико и како оне, а колико други фактори утичу на каснији развој и живот као такав. Као потку за нашу причу користићемо психотерапијско и лично искуство, као и истраживања, а на првом месту АCЕ студије  (Adverse childhood experinces, ACE). АCЕ, односно рана негативна/неповољна искуства у детињству је термин који описује различита негативна, стресна и/или трауматска искустава која деца доживе до 18. године живота и која потенцијално могу имати значајне негативне последице на здравље и свеукупно функционисање у одраслом добу.

Као и до сада, ауторка и водитељка трибина биће др Тијана Мировић, психолошкиња и психотерапеуткиња.

Тема наше треће трибине је Злостављање и занемаривање од стране вршњака, а Тијанина гошћа ће бити Милена Опарница, психолошкиња и психотерапеуткиња.

Нека од питања којима ће се Милена и Тијана бавити су: Шта све спада у вршњачко злостављање и занемаривање? Колико је оно изражено? Зашто се оно тако тешко препознаје и неретко третира као „нормална дечја игра“? Како направити разлику? Где је ту наша одговорност? Какве последице занемаривање и злостављање од стране вршњака оставља током одрастања? Како утиче на наш каснији живот? Како спречити, а како лечити?

Уколико су ово питања која и вас интересују, уколико имате додатна питања или коментаре, дођите у среду, 05. јуна у 20ч у Пароброд.

chevron-downmenu-circlecross-circle