22.02.2023.
18.00

ПРОГРАМ

Циклус трибина: Психотерапија из другог угла

Пројекцијом филма „Лето када сам научила да летим“, у среду 22. фебруара, у 18 часова, отварамо другу сезону трибине Психотерапија из другог угла. Након пројекције филма, у 20 часова, следи разговор са публиком.

Филм „Лето када сам научила да летим“, у режији Радивоја Андрића, је нежна прича о одрастању и помирењу.

Дванаестогодишња Софија (Клара Хрвановић) машта о камповању са екипом и свом првом пољупцу. Ипак, приморана је да летовање проведе у трошној породичној кући на Хвару, са својом помало напорном баком Маријом (Олга Одановић) и луцкастом баба-тетком Луце (Сњежана Синовчић).

Без друштва, домета и интернета, Софијин живот на Хвару је ‘’па ка о’’, али монотонију убрзо прекида необично понашање баке Марије. Софија наслућује да је у питању некаква тајна романса, али велика истрага бабиног љубавног живота заправо резултира открићем дуго чуване породичне тајне.

Филм је снимљен по истоименој књизи Јасминке Петровић у издању Креативни центар.

Добитник је Специјалне Грифон награде за животну средину на чувеном међународном дечијем филмском фестивалу Гифони као и награде Европске асоцијације филма за децу (ЕЦФА), која се додељује најбољем европском филму на фестивалу „BUFF“ у Малмеу.

На трибини, по завршетку филма, разговараћемо са вама о ратној трауми, одласцима и доласцима, променама, прилагођавањима и напуштањима, новим местима и старим успоменама, зашто различите генерације "виде" трауме другачије, на који начин је разговор о траумама на простору бивше Југославије прича о свима нама, о дечијем виђењу трауме, али и о резилијентности, нади, смислу, жељи за животом, помирењу, излечењу и опраштању.

Улаз на све програме је слободан.

chevron-downmenu-circlecross-circle